Multe persoane și familii sunt ajutate lunar de către serviciile de asistență socială ale primăriilor și direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului. Prestațiile și facilitățile acordate persoanelor cu handicap și familiilor acestora reprezintă ajutoare importante pentru familiile de adulți și copii cu handicap neinstituționalizați din România.

Conform legislației sociale în vigoare Direcția este principala instituție responsabilă la nivelul județelor pentru dezvoltarea unui sistem de servicii sociale specializate. Aceste servicii care vizează menținerea, refacerea sau dezvoltarea capacităților individuale pentru depășirea unei situații de nevoie socială, și se realizează cu precădere în instituții specializate.

Principalele categorii cărora se adresează aceste servicii sunt persoanele vârstnice, persoanele cu handicap, tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului.

Prioritatea pe termen lung a Direcțiilor este dezvoltarea unei rețele coerente, accesibile, și sustenabile de servicii sociale care să ofere siguranța unei existențe demne în fața oricăror evenimente neprevizibile pentru toți cetățenii.