Proiecte

Municipiul Timișoara organizează la Centrul Multifuncțional Bastion expoziția ”Arhitectura devoțiunii – operele lui Lipót Baumhorn din Szeged și Timișoara”, în colaborare cu Muzeul Maghiar de Arhitectură și Centrul de Documentare pentru Protecția Monumentelor din Budapesta (MEM MDK) și cu Comunitatea Evreiască din Szeged.

Lipót Baumhorn este arhitectul unora dintre cele mai reprezentative clădiri din Timișoara, precum Palatul Apelor, Palatul Lloyd, Sinagoga din Fabric, sediul Comunității Evreilor din Timișoara, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”. Fotografiile clădirilor din Timișoara au fost realizate de Dl. Constantin Duma, fotograf Agerpress, și puse la dispoziție cu titlu gratuit Municipiului Timișoara.

Lipót Baumhorn, cel mai prolific arhitect de sinagogi din Europa, a trăit între 1860 și 1932. Comenzile din partea comunictății evreiești au curs paralel cu cele din partea burgheziei orasului, ca urmare a proiectat aproape cincizeci de clădiri publice, palate rezidențiale și de raport, în patru orașe mari, Timișoara, Szeged, Novi Sad și Budapesta.

“Arhitectura devoțiunii – operele lui Lipót Baumhorn din Szeged și Timișoara” este un eveniment cultural organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului DTP2-084-2.2 – REDISCOVER. Acest proiect, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea, este implementat de Municipiul Timișoara în perioada 2018-2021, și are ca obiectiv redescoperirea și valorificarea patrimoniului cultural evreiesc din cele 8 țări partenere.

Expoziția poate fi vizitată cu titlu gratuit în perioada  12 februarie – 12 martie 2021, în incinta Centrului Multifuncțional Bastion Theresia, str. Hector 4, corp C, între orele 10-16.


Proiectul cultural “TIMIȘ AGRO ART”, aflat la prima ediție, a avut în centrul preocupărilor punerea în valoare a potenţialului natural, a tradiţiei, a identităţilor şi a conexiunii individului cu natura.

Agenda evenimentului a cuprins o expoziție de lucrări cu produse tradiţionale, organizată în perioada 29 – 30 noiembrie 2020 și patru ateliere de creație – cu temă agro în care au fost implicați elevi din cadrul școlilor din Județul Timiș.

Acest proiect a fost realizat de Institutul de Formare Profesională – IFP și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.


Proiectul “TIMIȘ FOTO ART”, aflat la prima ediție, a făcut o incursiune în lumea satului bănățean din zilele noastre, prin care Institutul de Formare Profesională – IFP și-a propus să valorifice și să expună cadrul natural, patrimoniul cultural, precum și alte obiective relevante din Județul Timiș.

Expoziția “Descoperă Județul Timiș – o călătorie peste secole”, organizată în perioada 18 – 25 septembrie 2020, a invitat publicul interesat prin intermediul fotografiilor la o călătorie peste secole, care să evoce trecutul și să îi permită să cunoască prezentul.

Această lucrare a expus 20 fotografii ale artistului Marian Popescu, ale cărui încadrări ne îndeamnă să respectăm moștenirea, rădăcinile și tradițiile timișene!

Cu o amplasare geografică privilegiată, Timișul este un județ multicultural și multietnic, fiind marcat de anumite interferențe între cultura populară românească și cea a naționalităților conlocuitoare, interferențe ce se manifestă în arhitectură și în viața de zi cu zi.

Acest proiect a fost realizat de Institutul de Formare Profesională – IFP și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.